Matematyka
Rozwiązanie zadanego układu równań metodą podstawiania:
$\begin{cases} x-\frac{y}{3}-\frac{1}{2}=x-\frac{y}{4
} \\ x+\frac{y}{2}=\frac{45}{10}+4-\frac{1}{3
}\end{cases}$
i: Rozwiązujemy równanie 1) dla zmiennej y
$
$
$ y=-6
$
$
$
i: Otrzymaną wartość wstawiamy za y do równania 2)
$
$
$ 6x+3•(-6)=49
$
$
$
$
$
$ 6x=67
$
$
$
i: Rozwiązujemy równanie 2) dla zmiennej x
$
$
$ 6x=67
$
$
$
$ x=\frac{67}{6
}$
$
$
i: W tej chwili mamy :
$
$
$ x=\frac{67}{6
}$
$ y=-6
$
$
$
$Wearedone$
i: Ostateczne rozwiązanie to:
{x,y} = {67/6,-6}