Matematyka
Rozwiązanie zadanego układu równań metodą podstawiania:
$\begin{cases}2x-y=2
\\ 3x+2=4
\end{cases}$
i: Rozwiązujemy równanie 2) dla zmiennej x
$
$
$3x=2
$
$
$
$x=\frac{2}{3
}$
$
$
i: Otrzymaną wartość wstawiamy za x do równania
$
$
$2•(\frac{2}{3})-y=2
$
$
$
$
$
$-y=\frac{2}{3
}$
$
$
$-3y=2
$
$
$
i: Rozwiązujemy równanie 1) dla zmiennej y
$
$
$3y=-2
$
$
$
$y=-\frac{2}{3
}$
$
$
i: W tej chwili mamy :
$
$
$x=\frac{2}{3
}$
$y=-\frac{2}{3
}$
$
$
$Wearedone$
i: Ostateczne rozwiązanie to:
{x,y} = {2/3,-2/3}