Matematyka
Rozwiązanie zadanego układu równań metodą podstawiania:
$\begin{cases} 2y-5x=6
\\ -x=-y+6
\end{cases}$
i: Rozwiązujemy równanie 2) dla zmiennej y
$
$
$ y=x+6
$
$
$
i: Otrzymaną wartość wstawiamy za y do równania
$
$
$ 2•(x+6)-5x=6
$
$
$
$
$
$ -3x=-6
$
$
$
i: Rozwiązujemy równanie 1) dla zmiennej x
$
$
$ 3x=6
$
$
$
$ x=2
$
$
$
i: W tej chwili mamy :
$
$
$ y=x+6
$
$ x=2
$
$
$
i: Używając obliczonej wartości dla x obliczamy wartość y
$
$
$ y=(2)+6=8
$
i: Ostateczne rozwiązanie to:
{y,x} = {8,2}