Matematyka
Rozwiązanie zadanego układu równań metodą podstawiania:
$\begin{cases} -x+3y=4
\\ 2x+3y=1
\end{cases}$
i: Rozwiązujemy równanie 1) dla zmiennej x
$
$
$ x=3y-4
$
$
$
i: Otrzymaną wartość wstawiamy za x do równania 2)
$
$
$ 2•(3y-4)+3y=1
$
$
$
$
$
$ 9y=9
$
$
$
i: Rozwiązujemy równanie 2) dla zmiennej y
$
$
$ 9y=9
$
$
$
$ y=1
$
$
$
i: W tej chwili mamy :
$
$
$ x=3y-4
$
$ y=1
$
$
$
i: Używając obliczonej wartości dla y obliczamy wartość x
$
$
$ x=3(1)4=-1
$
i: Ostateczne rozwiązanie to:
{x,y} = {-1,1}